יוון זה כאן – טיול קצר בחיפה

על ידי | 10 יולי, 2016

שביל כוכב הים מכנסיית סטלה מאריס למערת אליהו הנביא

"העיר ששכנה לחוף הים הכחול התגלתה כיפהפייה. סוללות אבן עצומות על פני המים יצרו בעיני המבקרים בנמל רחב הידיים רושם נכון: זה היה הנמל הנוח והבטוח ביותר בים התיכון. אניות בכל הגדלים, מכל הסוגים, תחת דגלם של כל האומות, עגנו בו בשלום…"

כך פותח הרצל את תיאורה של העיר חיפה ברומן אלטנוילנד. למתבונן בנוף המרשים הנשקף מקפלת הלב הקדוש שבשביל כוכב הים, יכול לדמיין את תיאורו של הרצל, אכן אוניות מכל העולם ממתינות להיכנס לנמל חיפה.

קפלת הלב הקדוש בשביל כוכב הים על רקע הים התיכון

קפלת הלב הקדוש בשביל כוכב הים על רקע הים התיכון

רכס כוכב הים הוא שביל הטיול היפה בכרמל המפגיש את דמותו של אליהו הנביא, עם המטיילים בשני אתרים, ובשתי מערות, כנסיית סטלה מאריס ומערת אליהו הנביא. כנסיית סטלה מאריס השייכת למסדר הכרמליתי של הכרמל מוקדשת לכבודו של אליהו הנביא ופועלו בכרמל. המסדר הכרמליתי הוקם בנחל שייח שבחיפה לאחר מסע הצלב השלישי, בסופה של המאה ה-12. מעניין לראות כיצד מנחל קטן בחיפה, יצאה בשורת אליהו הנביא לאירופה כולה. המסדר הכרמליתי נעזב בעקבות הכיבוש הממלוכי את ארץ ישראל בין השנים 1260 ועד 1292. כאשר חזרו הכרמליתים בשנת 1631 והחלו פועלים להקמת מנזרם מחדש, הם לא שבו אל נחל שייח, אלא התמקמו בסמוך למערת אליהו הנביא.

כנסיית סטלה מאריה – הכנסייה היפה של חיפה

כנסיית סטלה מאריס הנמצאת בלב המנזר הכרמליתי, מצטיינת בצורתה המרשימה. קירות הכנסיה דופנו בלוחות שיש נאים בשנת 1931 לקראת חגיגות 300 שנה לשובם של הכרמליתים להר.  לכנסיה צורת צלב ומעליה מתנוססת כיפה מעוטרת בתמשיחים צבעוניים – מעשה ידי הנזיר הכרמליתי לואיגיי פוגיי בשנות ה-20 של המאה ה-20. בין התמשיחים: אליהו עולה בסערה השמיימה, דוד פורט על נבל, חבורת נביאים וביניהם ישעיהו, יחזקאל ודניאל, ביקור המשפחה המקודשת בהר כרמל. מתחת לציורים, ארבעת כותבי האיוונגליונים. בבסיס הכיפה כתובת מקראית המעלה על נס את ייחודו של הכרמל: "כבוד הלבנון ניתן לה הדר הכרמל והשרון" (ישעיה פרק לה, פסוק ב ) ראשך עליך ככרמל ודלת ראשך כארגמן (שיר השירים פרק ז , פסוק ו) הכרמליתים רואים בפסוקים אלו רמזים למרים הקדושה.

המקום המקודש ביותר הוא המערה הנמצאת בכיוון התפילה. במקור, המערה שימשה כמתחם קבורה מימי הביניים, אך היא משמשת מוקד הערצה לאליהו הנביא שפסלו ניצב על מזבח המערה. במקורות היהודיים מכונה לעתים המקום כ"קבר אלישע ". גרם מדרגות עולה לקדמת הכנסיה, במקום שנמצא האפסיס המרכזי ובו מזבח גבוה ועליו פסל המאדונה המכונה גם "גבירתנו של הר כרמל ", הפסל נעשה בגנואה. ב- 1820 חלק זה מעוטר באבן שוהם יקרה ומצטיין בפאר רב.

מן הכנסייה, יוצא השביל אל קפלת הלב הקדוש והמשכו אל מערת אליהו הנביא. הקפלה במקור שימשה כטחנת קמח, אך ספק אם זו תיפקדה. כיום, מגיעים נזירים מכנסיית סטלה מאריס לתפילות התייחדות במקום.

התצפית ממרפסות הבטון המוזנחות, הנמצאות בסמוך לקפלה עומדות בניגוד גמור להזנחה ולשאריות האשפה של המטיילים. זה ייחודה של העיר חיפה: כרמל בים יבוא. שלוחת ההר משתפלת אל הים התיכון וממול מפרץ חיפה ורצועת חוף הכרמל.

מספר דקות הליכה בשביל נוח ואנו מגיעים למערת אליהו הנביא. לצד השביל חצובים בסלע הקירטון ניתן לראות תעלות הזנה למערכת בורות מים קדומה אשר שימוש את יושבי ההר בתקופות הקדומות.

מערת אליהו הנביא

המערה, עמוקה ורחבה מאוד מזוהה כבר מימי הביניים כמערה המקודשת לאליהו הנביא. על פי המסורות כאן שהה אליהו הנביא בזמן נדודיו בכרמל. מאמינים, בני דתות שונות היו עולים למערת אליהו הנביא לריפוי חולי רוח. עולי רגל מספרים על שהות ממושכת של חולים בנפשם אשר היו שוהים ימים ולילות במערה על מנת להירפא. המערה מקודשת לכל דתות הכרמל: יהודים, נוצרים, מוסלמים ודרוזים. אולם, לאחר עצמאות ישראל, קיבלה המערה אופי יהודי.

בתוך המערה ניתן לקרוא ברכות ותפילות שונות הנוגעות לחיי האדם בכל התחומים: רפואה, פרנסה, חלומות טובים ועוד. על פי המסורת, עולים למערה ונודרים במקום נדר. את ציון הנדר מסמנים בעזרת חפץ אישי, לרוב בד או מטפחת, אותה קושרים בתוך המערה. על קירות המערה, חרוטים שמות של עולי רגל, סמלים וסימנים אחרים, על פי מחקר הכתובות, נראה כי כבר בתקופה הצלבנית התקדש המקום.

 

המלצת טיול בעיר התחתית חיפה בתכנית הבוקר "למה לא כל יום שבת" עם שני בירנבוים בגלי צהל.

15.07.2017

דקה 38

No Title

No Description